Waarom vegan?

Je zult je misschien wel afvragen waarom we in he-mels-naam veganistisch willen gaan eten. Onnodig gedoe. Of toch niet? Wij hebben er wel goede redenen voor die we graag met je delen.

Dierenwelzijn

Iedereen kent de gruwelijke beelden van medewerkers van slachthuizen, maar de omstandigheden waaronder veel dieren in extreem korte tijd opgroeien tot voedsel zijn haast niet uit te leggen. Allerlei labels dragen maar in beperkte mate bij aan dit dierenwelzijn en lijken behalve een nobel ook een commercieel doel te dienen. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 550 miljoen (?!) dieren geslacht worden voor menselijke consumptie?

Gezondheid

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat het eten van dierlijke producten bepaald niet bijdraagt aan een gezond en lang leven. En niet alleen de wetenschap laat dat zien, ook steeds meer aansprekende voorbeelden die aantonen dat het schrappen van vlees, vis en zuivel bijdraagt aan een langer en gezonder leven steken de kop op (Bill Clinton!). De documentaire What the Health laat er een aantal aan het woord.

Duurzaamheid

Voor het totale productieproces van een kilo biefstuk is 15.000 liter water nodig (say, what?). En ook het aantal vierkante meters Amazonegebied dat wordt gekapt om veevoer op te verbouwen (en daarna nog naar ons verschepen), heeft ons doen besluiten minstens 30 dagen na te denken over de beste manier om om te gaan met het eten van dierlijke producten.

Mensen

Meer dan 70 procent van alle landbouwgrond wordt gebruikt om veevoer op te verbouwen. Als er meer grond gebruikt zou worden voor het verbouwen van gewassen voor menselijke consumptie zouden er wereldwijd een stuk meer monden gevoed kunnen worden. En sta je er bij stil dat, voor ons vee, soja verbouwd moet worden aan de andere kant van de wereld en complete families daarvoor moeten verhuizen?

Wat bereik je?

Door veganistisch te eten kun je, volgens de statistieken, veel bereiken op het gebied van dierenwelzijn, klimaat, gezondheid en de mensheid.
Dit bereik je met een maand veganistisch eten.

dierenlevens

m² bos

km² bos

liter water