Waarom zou je in vredesnaam veganistisch eten?

Veel mensen die horen of lezen over ons vegan avontuur gaan er vanuit dat we het doen omdat we het zielig vinden voor de dieren. Ik dacht: daar moet ik even een blogje aan wijden. Natuurlijk doe ik het ook om de dieren, maar er zijn nog twee redenen die ik erg belangrijk vind, namelijk milieu en gezondheid. Over alledrie de redenen zal ik iets vertellen.

Met deze blog, of zelfs met deze website, heb ik totaal niet de behoefte om mensen ‘over te halen’ om ook veganistisch te gaan eten. Natuurlijk mooi meegenomen – wat mij betreft zou iedereen eens een tijdje vegan moeten proberen, gewoon om te ontdekken wat het voor ze doet. Ik ben me er echter zeer van bewust dat de reden om wel of niet te stoppen met dierlijke producten voor iedereen een andere is. Voordat ik deze veganistische 30 dagen deed, at ik al een hele tijd maar heel weinig vlees en dronk vrijwel nooit melk. Wel at ik bijna elke dag ei en in het weekend was er altijd (veel) kaas. Helemaal vegetarisch gaan eten, dat overwoog ik wel. Maar veganistisch? Dat vond ik wel extreem! Totdat ik me, door enkele podcasts en documentaires, veel bewuster werd van het effect van het gebruik van dierlijke producten. En tja, als ik dan iets in m’n kop heb… Ik dacht: laat ik de meelezers eens uitleggen wat voor mij de belangrijkste redenen zijn en waarom.

Zielige dieren

Oké, laat ik de meest voor de hand liggende maar gelijk als eerste bespreken. Ik vind het onethisch om dieren met tientallen, honderden en soms duizenden tegelijk op te hokken en van ze te profiteren. Wist je dat we in Nederland in 2017 maar liefst 627.511.800 dieren geslacht hebben? Dat zijn verdorie ruim 1.7 miljoen dieren per dag! Mijn mond viel hier van open. Ruim 600 miljoen zijn vleeskuikens (waaronder je plofkipje), de rest zijn de overige kippen, varkens, runderen, kalfjes, schapen, geiten en ander pluimvee. Juist de vleeskuikens hebben het meest ellendige ‘leven’ (wel 35 tot maximaal 70 dagen) van allemaal. Zoek de filmpjes maar eens op op YouTube als je durft.

En hoe zit het dan met Beter Leven producten? Of biologisch? Natuurlijk is het wat beter dan regulier vlees, ei en zuivel, maar maanden geleden zocht ik de voorwaarden eens op, om zo’n ster te krijgen. Legkippen met één Beter Levenster bijvoorbeeld. Ze hebben, anders dan gangbaar, een overdekte uitloop met frisse lucht, maar dus geen vrije uitloop. Kippen gaan vaak van de stress verenpikken en om dat te voorkomen wordt vaak het licht gedimd. Dat mag niet als je een ster wil verdienen. De snavels worden iets minder ver gekapt dan bij gangbaar. Ze pikken dus nog steeds, maar de boer heeft er minder last van. Er ligt bodembedekking (stro bijvoorbeeld) op de grond. Maar ze leven nog steeds met negen hennen per vierkante meter, net als bij gangbaar. Alle criteria voor sterren per diersoort kun je terugvinden op de website van de Dierenbescherming.

Drie sterren of biologisch zijn uiteraard het meest diervriendelijk (veel buiten, niet te snel groeien, goed voer), maar dan heb je nog de wijze van slachten. Ken je de filmpjes van het slachthuis in Tielt? Of de beelden van onlangs met levend gekookte en gevilde dieren, gewoon in Nederland? Man, dan kan het vlees nog zo’n topleven gehad hebben, maar als het vervolgens zo doodgegaan is vind ik dat echt niet oké. Er zijn ook kleinere, lokale slachthuizen, waar het slachten vast met iets meer aandacht gebeurt. Zelf ben ik ook die grens wel over – de ethische grens. Uiteraard ligt die voor iedereen ergens anders. Ik kan me best voorstellen dat veel mensen geen probleem hebben met het eten van eieren van buiten- of hobbykipjes bijvoorbeeld.

Bron afbeelding: Dierenbescherming

Milieuvervuiling

Dierlijke producten consumeren draagt bij aan vervuiling van het milieu. Het maken van dierlijke producten kost behoorlijk wat aan grondstoffen. Water bijvoorbeeld, land en voer en het creëert vervuilende afvalstoffen zoals mest en het zorgt voor veel koolstofdioxideuitstoot (carbon footprint). Wist je dat voor één hamburger zo’n 2350 liter water nodig is? En om een liter melk te produceren zo’n 1000 liter (bron: the Guardian)? En dan te bedenken dat er in zeker eenderde van de wereld watertekort is en naar verwachting is dat in 2050 zelfs tweederde van de wereld.

Om de dieren te laten groeien of onderhouden waarvan wij producten willen consumeren, moet er ook veel voer verbouwd worden (maïs en soja bijvoorbeeld). Er worden dus enorme hoeveelheden land gebruikt om voedsel te verbouwen voor deze dieren. Wel eenderde van alle akkerbouw wordt hiervan gebruikt. Om één kilo rundvlees te krijgen is ongeveer vier tot zeven kilo voer nodig. Dat zou dus ook vier tot zeven kilo groente kunnen zijn, waarmee je veel meer monden kunt voeden.

Bron afbeelding: Milieucentraal

Dan nog een laatste noot op dit onderwerp: het eten van vlees zorgt voor een flinke uitstoot van schadelijke gassen, zoals het explosieve methaan. Een Nederlandse koe stoot gemiddeld evenveel methaan uit, als de CO2 van een personenauto die 15.000 kilometer rijdt (bron: NOS.nl). Het is zoveel dat in koeienstallen de methaan moet worden afgezogen, anders is er ontploffingsgevaar. Het meest milieubelastend zijn rundvlees en lamsvlees, maar ook kaas heeft een grote milieu-impact. Het is zelfs vergelijkbaar met runder- en lamsgehakt (bron: Milieucentraal).

Dierlijke producten zijn slecht voor je gezondheid

Kijk, dat het gebruik van dierlijke producten (naar mijn mening) onethisch is, daar was ik al wel over uit. Dat het niet zo goed is voor het milieu wist ik ook, maar dat het zo erg was niet. Maar alle informatie over de nadelen voor je gezondheid is de druppel geweest die de veganistische emmer (?) deed overlopen bij mij. Over voeding en gezondheid zijn talloze, al dan niet wetenschappelijke, onderzoeken bekend. Er lijken er ook steeds meer te komen die beweren dat het consumeren van dierlijke producten (mede) verantwoordelijk is voor diverse ziekten en gezondheidsklachten.

Het is al wat langer bekend dat bewerkt vlees, zoals bacon en worstjes, kankerverwekkend is voor mensen. Ook rood vlees draagt daar aan bij. Dat beweert de World Health Organisation. Maar ook andere dierlijke producten zouden je gezondheid ondermijnen. Zo zou de consumptie van een ei per dag gelijk staan aan vijf sigaretten per dag als het gaat om levensverwachting. Op deze pagina kun je een heleboel onderzoeken vinden. In de documentaire What The Health wordt zelfs beweerd dat niet de inname van suikers (snelle koolhydraten) zorgt voor ziekte en gewichtstoename, maar (verzadigde) vetten en dierlijke producten. Van melk weet men ook al heel lang dat de consumptie ervan in relatie staat tot osteoporose. En waar komt deze ziekte het meeste voor? In Westerse landen, waar de meeste melk gedronken wordt (bron: Mens en gezondheid).

Consumptie van vlees, eieren en zuivel vertraagt de werking van de darmen. Als je er over nadenkt zijn wij de enige diersoort op aarde die vlees moet bewerken voor we het enigszins kunnen verteren. Onze darmflora kan de van nature aanwezige bacteriën anders niet aan (bron: Immuunsysteem.info). We hebben trouwens ook helemaal geen hoektanden zoals carnivoren of omnivoren dat hebben. Ze zijn zo kort en bot dat we er echt geen vlees mee af kunnen scheuren, zoals de evolutie het bedoeld heeft. Ons gebit lijkt nog het meest op dat van veel apen: frugivoren. Onze tanden kunnen heel goed overweg met groenvoer, vruchten, noten en zaden.

See for yourself!

Er zijn ongetwijfeld ook onderzoeken bekend over de voordelen van ei, zuivel of vlees. Ik denk niet dat er een eenduidige conclusie te trekken is als je al deze onderzoeken tegen elkaar af zou zetten. Daarom hebben wij, na het zien van documentaires, luisteren van podcasts en veel overdenkingen, maar besloten om het zelf te ervaren. Hence, deze website.

Milieu en dierenwelzijn zijn wat mij betreft al twee heel goede redenen om veganistisch te eten, maar het gezondheidsaspect wilden we toch zelf ervaren. Zouden we ons beter gaan voelen? Meer energie of juist minder? Zouden we het moeilijk vinden of misschien duur? In deze blog kun je lezen hoe het ons beviel na ruim een week vegan eten. Binnenkort zal ik een nieuwe blog schrijven. Het einde van de 30 dagen nadert namelijk! Voor wie ook twijfelt over veganistisch eten of graag minder dierlijke producten wil consumeren, ik kan het je van harte aanraden om het gewoon eens een paar weken ‘streng’ uit te proberen. Je wordt er creatief van en denkt veel bewuster na over wat je allemaal eet.

Rianne Dekker

Rianne Dekker

Mede-eigenaar van 30dagenvegan.nl en vriendin van Raymond

Ik ben Rianne, 26 jaar en ben zelfstandig ondernemer in de paardenwereld. Paardenwelzijn vind ik enorm belangrijk en maak ik me hard voor. Met mijn eigen gezondheid ben ik ook erg bewust bezig. Veel vers, weinig vlees, gluten en lactose. En dan nu vegan. Ik ben benieuwd wat het voor (of met?) me doet! En oh ja, ik ben niet echt een keukenprinses, dus ik zal het moeten hebben van handige recepten.