30 dagen vegan zitten erop - en nu?

We hebben een maand veganistisch gegeten. Blijven we vegan of willen we terug naar hoe het was?
Van 7 juni tot en met 7 juli hebben Raymond en ik volledig veganistisch gegeten. Waarom we dit gedaan hebben kun je lezen in deze column van Raymond en deze recente blog van mij. De maand vegan is nu voorbij. Zoals beloofd zouden we een update plaatsen over hoe het ons is bevallen en hoe we nu verder gaan.

Meer groenten, creatiever koken en afvallen

De afgelopen maand hebben we alle dierlijke producten, zoals ei, melk en kaas, moeten vervangen door plantaardige producten. Dat resulteerde in het eten van meer groenten, noten en zaden. Het ontbijt (smoothies of kokosyoghurt met fruit, noten en zaden) is een stuk energierijker geworden, maar dat bevalt wel goed. In de ochtend heb ik vaak fysiek werk (paarden trainen), dus dat komt goed uit. Ray lunchte eigenlijk altijd al met een salade, omdat hij een tijd lang koolhydraatarm gegeten heeft. Ik lunchte eigenlijk altijd met crackers of (glutenvrij) brood en beleg, maar wilde dit graag vervangen door meer groen. Ik hou alleen niet van lang in de keuken staan of veel van tevoren moeten klaarmaken. Dat bleek geen punt, uiteindelijk ben ik erg tevreden met mijn huidige groene, vegan lunch! Lekkere (simpele) spinaziesalades of goed gevulde wraps bijvoorbeeld.
Doordat we best veel gerechten en ingrediënten moesten vervangen zijn we anders boodschappen gaan doen en een stuk creatiever gaan koken. Behalve meer en verschillende groenten, ook meer kruiden, marinades en quinoa, bulgur of linzen. Het is soms wel opletten dat ik genoeg goede vetten en energie binnenkrijg, maar dat is ook gewenning. Ray is door het veganistisch eten zelfs afgevallen! Voor deze periode sportte hij al veel en at koolhydraatarm. Hij was al wat kilo’s afgevallen, maar dit was al een tijdje weer wat gestagneerd. Al binnen twee weken na de start van zijn veganistische dieet begon het mensen op te vallen dat hij (weer) was afgevallen. Leuke bijkomstigheid!

Hoe voelen we ons?

We voelen ons goed! Ray voelt zich fitter en is erg tevreden over de bijkomstigheid van het afvallen. Leuk is dat hij van tevoren eigenlijk niet eens twijfelde of hij er van af zou gaan vallen, zo zeker was hij er van. Ook heeft hij gedurende de dag langer een voldaan gevoel en dus minder trek. Ik voel me erg goed bij het eten van meer groenten en lijk een iets stabieler energiepeil te hebben. Ray zegt dat ik zelfs wat makkelijker wakker word ’s ochtends. Da’s best een prestatie, hoor! Voor de volledigheid ook maar even wat poeppraat: stoelgang is behoorlijk verbeterd sinds ons veganistische dieet. Niet dat we eerst nou allebei zo geconstipeerd waren, maar toch een duidelijke verbetering merkbaar. Zelf merk ik dat ik wel beter op moet letten op wat ik eet als ik ongesteld ben. Meer voeding waar ijzer, B12 en zink in zit dus. Anders daalt mijn energieniveau wel wat. Aan het begin van onze 30 dagen vegan heb ik een staatje gemaakt met hoe ik me toen voelde. Om goed te kunnen vergelijken heb ik hem nu nogmaals ingevuld. Ray heeft dit niet bijgehouden.

Start 30 dagen vegan

  • Algemeen energieniveau 70%
  • Gemak met wakker worden/opstaan 40%
  • Voldaan gevoel (gemiddeld genomen door de dag) 70%
  • Lichamelijk welzijn 80%

Eind 30 dagen vegan

  • Algemeen energieniveau 80%
  • Gemak met wakker worden/opstaan 60%
  • Voldaan gevoel (gemiddeld genomen door de dag) 75%
  • Lichamelijk welzijn 85%

Vegan of misschien flexi-vegan?

De 30 dagen veganistisch eten heeft ons genoeg opgeleverd om in elk geval niet meer terug te willen naar ons vorige eetpatroon! We blijven veganistisch eten. Ik kan me wel voorstellen dat ik héél af en toe nog best een stukje kaas zou willen (we waren echt kaasfanaten), maar dan zou dat wel een bewuste keus zijn (Aurora kaas bijvoorbeeld). Vooralsnog zie ik het echter niet snel gebeuren. Het idee dat je wat beter bezig bent wat betreft dierenwelzijn, milieu én gezondheid weegt voor ons op tegen de zin in welk dierlijk product dan ook. Voor onze vrienden die zich mogelijk zorgen maken dat we nu veganistische activisten worden: wees gerust. Iedereen moet vooral doen wat hij of zij goed acht en we zullen je niet smerig aankijken als je wel vlees of kaas eet. Maar als je geïnteresseerd bent of vragen hebt over vegan eten: kom maar door!

Missie geslaagd, kunnen we in elk geval wel zeggen. Voor wie wel eens twijfelt over vegetarisch of veganistisch eten: ik kan het je aanraden om het echt eens 30 dagen lang ‘streng’ vol te houden. Dan is het veel makkelijker om je koop- en eetpatroon te veranderen. Gewoon in een keer, cold turkey. Succes!
Rianne Dekker

Rianne Dekker

Mede-eigenaar van 30dagenvegan.nl en vriendin van Raymond

Ik ben Rianne, 26 jaar en ben zelfstandig ondernemer in de paardenwereld. Paardenwelzijn vind ik enorm belangrijk en maak ik me hard voor. Met mijn eigen gezondheid ben ik ook erg bewust bezig. Veel vers, weinig vlees, gluten en lactose. En dan nu vegan. Ik ben benieuwd wat het voor (of met?) me doet! En oh ja, ik ben niet echt een keukenprinses, dus ik zal het moeten hebben van handige recepten.

Meer blogs en recepten

Veganistisch eten buiten de deur

Als je besluit om veganistisch te gaan eten, is het eerste wat je doet zelf goed opletten. Koken wordt anders, boodschappen doen verandert (zie hier), maar ook buiten de deur eten verandert. Aan de hand van de kaart, is lang niet altijd zichtbaar of gerechten geschikt...

Lees meer